Skip to content

Guide til Snapchat

Kategori: Socialt Medie
Officiel Aldersbegrænsning: 13 år
Zoe vurdering: 13 år

Snapchat er et vigtigt kommunikationsværktøj for danske børn og unge, hvor de deler billeder eller videoer med udvalgte venner såkaldte Snaps. Disse billeder og videoer slettes automatisk og opbevares ikke i et feed, i modsætning til Facebook og Instagram. Snapchat indeholder en kontroversiel funktion kaldet My AI, ”en virtuel ven” baseret på kunstig intelligens, som de unge kan bruge som en samtalepartner til at besvare spørgsmål eller chatte med. Dog er der nogle udfordringer forbundet med My AI, blandt andet, at alt indhold gemmes, at svar kan være direkte forkerte, en til tider ubehagelig dialog og der har været rapporteret tilfælde, hvor My AI har beskrevet eller endda opfordret børn til selvskade.

Guide til Snapchat

Begræns Notifikationer

”Nudging” er en metode som sociale medier bruger til at få dig til at se på indhold på deres tjenester. En stor del af sociale mediers ”nudging” sker i form af notifikationer. For at sikre dig selv og dine børn fra kontinuerlige distraktioner og forstyrrelser, er det en god ide at begrænse eller helt at fjerne notifikationer fra sociale medier som Snapchat. Under telefonens indstillinger, kan du søge Appens generelle indstillinger frem og fjerne notifikationer eller vælge hvordan de vises. Du bør som minimum fjerne notifikationer når telefonen er låst.

Privatlivsindstillinger på Snapchat

Det er vigtigt at indstille privatliv og sikkerhedsindstillingerne på alle sociale medier, uafhængigt af hvordan og hvor ofte man bruger dem. Snapchat 4 essentielle indstillinger man som minimum skal tage stilling til:

  • Kontakt mig
    Under indstillingen “Kontakt mig” kan man vælge om det kun er ens venner, der kan kontakte en, altså sende billeder, videoer, og beskeder til en samt ringe til en, eller om det er noget alle kan, der har Snapchat. Hvis man har valgt, at alle kan kontakte en, kan mennesker, man ikke kender, sende lige præcis det, de har lyst til eller ringe en op. Det kan gøre det svært at beskytte sig selv mod upassende indhold, eller bare mod mennesker, man ikke har lyst til at være i kontakt med.
  • Se Min historie
    “Historie”-funktionen på Snapchat går ud på, at man kan lægge et billede eller video ud i 24 timer på sin Snapchat bruger. Her kan man igen vælge, om alle der har en Snapchat bruger skal kunne historien, eller om det kun skal være ens venner. En tredje mulighed man kan vælge, er at tilpasse det, så det kun er udvalgte Snapchatvenner, der kan se historien.
  • Se min lokation
    Lokationsfunktionen på Snapchat er et kort over, hvor man selv – og potentielt set ens venner – befinder sig. I indstillingerne kan man vælge, om man vil være helt usynlig eller om venner eller udvalgte venner kan se, hvor man befinder sig.
    Det er vigtigt at være opmærksom på, at hvis kortet er tændt, kan ens Snapchatvenner se, hvor man befinder sig, og de vil kunne følge med i, hvor man bevæger sig hen. Her er det vigtigt at snakke med sit barn om, hvad det kan betyde, at andre kan se, hvor man er henne hele tiden. Det er vigtigt, at barnet eller den unge selv forstår, hvorfor der kan være ulemper ved at have sin lokation tændt. Husk et direkte forbud kan potentielt set føre til, at barnet eller den unge finder det ekstra interessant og derfor har det tændt.
  • Se mig i Tilføj nu
    “Tilføj nu” er en funktion, som kan være med til at forbinde en med personer, som har Snapchat, men som man ikke er venner med på Snapchat. Hvis man har den slået til, bliver ens bruger vist under funktionen “Tilføj venner” hvis man for eksempel har fælles venner på Snapchat, eller man har en persons telefonnummer i ens kontakter på sin mobil.

For en uddybende vejledning i privatlivsindstillingerne kan du få yderligere information hos Red Barnet her: https://sletdet.redbarnet.dk/slettevejledning/snapchat/

Samtale om Snapchat

Her er nogle retningslinjer, der kan hjælpe dig med at starte samtalen:

  • Vær åben og tilgængelig: Skab et trygt og åbent miljø, hvor dit barn føler sig komfortabelt ved at dele sine tanker og bekymringer. Vis interesse for deres oplevelser og vær lydhør over for deres perspektiv.
  • Vær forberedt: Før du taler med dit barn om Snapchat, er det vigtigt, at du selv har en grundlæggende forståelse af platformen og dens funktioner.
  • Fremhæv fordele og ulemper: Gennemgå både de positive og negative sider af Snapchat. Diskuter fordelene ved at kunne holde kontakten med venner og familie, dele oplevelser og være en del af fællesskabet. Diskuter om videoer nu også forsvinder eller at modtageren kan tage screenshots uden man opdager det.
  • Online sikkerhed og privatliv: Fokuser på vigtigheden af at beskytte personlige oplysninger og være opmærksom på sikkerhedsindstillingerne. Giv dit barn råd om at undgå at dele billeder og videoer, der ikke må deles videre og at være forsigtig med at acceptere venneanmodninger fra fremmede.
  • Digital dannelse og respektfuld adfærd: Tal med dit barn om betydningen af at opretholde en sund adfærd. Forklar, at det er vigtigt at behandle andre online med respekt, undgå mobning og tænke over, hvad de deler, før de sender det.
  • Fastlæg grænser og regler: Diskuter og fastlæg klare grænser for, hvordan og hvornår dit barn kan bruge Snapchat. Dette kan omfatte tidspunkter hvor man ikke sender og svarer på beskeder, og en aftale om at bede om tilladelse, før de opretter nye konti eller deler bestemt indhold.
  • Oprethold løbende dialog: Hold samtalen løbende og åben og vis interesse for det indhold, de modtager og deler. Som teknologien og onlinelandskabet udvikler sig, kan der opstå nye udfordringer eller bekymringer, som i skal adressere sammen.

Husk, at det er vigtigt at tilpasse samtalen til dit barns alder og modenhedsniveau. Vær lydhør over for deres bekymringer og spørgsmål og sørg for, at de føler sig trygge ved at dele deres tanker og oplevelser med dig.

Som tommelfingerregel kan vi overveje fire spørgsmål:

  • Hvad bruger du Snapchat til?
  • Hvem skriver/sender du Snaps til
  • Hvad er en Story? hvad er Streaks?
  • Kan du vise mig Snapchat Discover? Face lenses

Hvis du vil lære mere om Snapchat til dialogen med dine børn, så kan du læse om blandt andet streaks, code og meget mere her:
https://cfdp.dk/blog/unges-digitale-liv/det-er-spild-af-tid-ikke-at-vedligeholde-sine-streaks/

Hvis uheldet er ude

Red Barnet har lavet en god vejledning til at slette indhold på Snapchat og søge hjælp til at håndtere ubehagelige oplevelser. Følg linket til førstehjælpskassen

https://www.genvej.org/exercise/digital-foerstehjaelp?cid=digital-foerstehjaelp

Category: Social Media
Et socialt medie er kort sagt en platform, hvor folk kan tale eller skrive sammen via nettet og mobilen. Kommunikationen foregår begge veje og ikke kun den ene vej, som den fx gør i aviser eller serier.

Back To Top