Kategori: Social Media
Officiel Aldersbegrænsning: 13+
Zoe vurdering: 12+
Instagram er en yderst populær social medieplatform, der bruges af over en milliard mennesker på verdensplan. Men ud over at være en platform, der kan kræve meget tid, udgør Instagram en væsentlig udfordring, især for unge brugere. Platformen præsenterer ofte en poleret overflade i stories, billeder og videoer, der er omhyggeligt udvalgt og redigeret. Unge mennesker sammenligner ofte sig selv med det perfekte indhold, de ser, hvilket kan føre til lavt selvværd, mistrivsel, ensomhed og følelser af utilstrækkelighed.
Ligesom Facebook er Instagram en forretningsmodel, der er afhængig af annonceindtægter. Som følge heraf stræber Instagram efter at holde brugerne engagerede så længe som muligt for at vise så mange annoncer som muligt. Ved hjælp af komplekse algoritmer og brugerdata præsenterer Instagram indhold, der appellerer til vores interesser igen og igen.
For at tackle disse udfordringer kan det være en fordel at indføre tidsbegrænsninger for brugen af Instagram for at undgå at havne i en uendelig rulning af indhold. Dette kan hjælpe med at opretholde et sundt forhold til platformen og mindske de negative påvirkninger på den mentale trivsel.
Forældreguide til Instagram
Begræns Notifikationer
”Nudging” er en metode som sociale medier bruger til at få dig til at se på indhold på deres tjenester. En stor del af sociale mediers ”nudging” sker i form af notifikationer. For at sikre dig selv og dine børn fra kontinuerlige distraktioner og forstyrrelser, er det en god ide at begrænse eller helt at fjerne notifikationer fra sociale medier som Instagram. Under telefonens indstillinger, kan du søge Appens generelle indstillinger frem og fjerne notifikationer eller vælge hvordan de vises. Du bør som minimum fjerne notifikationer når telefonen er låst.
Privatindstillinger på Instagram
Det er vigtigt at indstille privatliv og sikkerhedsindstillingerne på alle sociale medier, uafhængigt af hvordan og hvor ofte man bruger dem.
Instagram har en del forskellige privatindstillinger, vi har valgt et par af de væsentligste
- Gå ind på din Instagram profil (dit profilbillede nederst til højre)
- Klik på de tre streger øverst til højre
- Klik på ’Indstillinger og privatindstillinger’ ()
- Her kan du lave forskellige indstillinger
- Under ’Konto og privatindstillinger (⚙) kan du gøre din profil privat. Så skal andre anmode om at følge dig.
- Under ‘Svar på beskeder og stories’ kan du indstille hvordan andre kan skrive til dig i din DM
- Under ‘Tags og omtaler’ (@) kan du indstille hvem der kan tagge eller omtale dig og skjule antal likes på andres billede
- Under ‘Kommentarer’ (🗨) kan du blokere kommentarer fra bestemte personer
- Under ‘Vejledninger og deling’ (🔄) kan du indstille om andre må dele dine stories eller opslag fx i beskeder
- Under ‘Begrænsede interaktioner’ kan du begrænse kommentarer og beskeder, hvis du føler dig chikaneret
- Under ‘Skjulte ord’ (Aa) kan du skjule stødende kommentarer og indhold, skjule beskedanmodninger med stødende indhold, begrænse uønskede beskeder og kommentarer
- Under ‘Aktivitetsstatus’, kan du slå funktionen ‘Vis aktivitetsstatus’ fra.
OBS: Under ‘Indstillinger’ (⚙) kan du indstille en superviserende konto dvs. en konto der ‘holder øje’ med det du ser.
Gør din profil sikker
- Gå ind på din Instagram profil (dit profilbillede nederst til højre)
- Klik på de tre streger øverst til højre
- Klik på ’Indstillinger og privatindstillinger’
- Klik på ’Kontocenter’ (er muligvis også tilknyttet din Facebook eller andre Metakonti du har)
- Her kan du
- Skifte din adgangskode
- Slå totrinsgodkendelse til
- Gennemgå din profils sikkerhed
- Finde flere sikkerhedsindstillinger
Samtale om Instagram
Som en start kan du bruge de følgende fire spørgsmål:
- Hvem følger du på Instagram, er det venner eller andre?
- Hvad er de seneste Stories du eller dine venner har lavet?
- Hvem er den største influencer lige nu?
- Har du set noget sjovt, spændende eller uhyggeligt for nyligt
Her er nogle retningslinjer, der kan hjælpe dig med at starte samtalen:
- Vær åben og tilgængelig: Skab et trygt og åbent miljø, hvor dit barn føler sig komfortabelt ved at dele sine tanker og bekymringer om sociale medier. Vis interesse for deres oplevelser og vær lydhør over for deres perspektiv.
- Vær forberedt: Før du taler med dit barn om Instagram, er det vigtigt, at du selv har en grundlæggende forståelse af platformen og dens funktioner. Dette vil hjælpe dig med at have en mere meningsfuld samtale og svare på eventuelle spørgsmål.
- Fremhæv fordele og ulemper: Gennemgå både de positive og negative sider af Instagram. Diskuter fordelene ved at kunne dele oplevelser og opdage interessante indhold. Samtidig skal du også diskutere ulemperne, såsom potentielle privatlivsproblemer, risikoen for cybermobning eller overdreven skærmtid.
- Online sikkerhed og privatliv: Fokuser på vigtigheden af at beskytte personlige oplysninger og være opmærksom på sikkerhedsindstillingerne på sociale medier. Giv dit barn råd om at undgå at dele for meget personlig information og være forsigtig med at acceptere venneanmodninger fra fremmede.
- Digital dannelse og respektfuld adfærd: Tal med dit barn om betydningen af at opretholde en sund digital adfærd. Forklar, at det er vigtigt at behandle andre online med respekt, undgå mobning og tænke over, hvad de deler, før de offentliggør det.
- Fastlæg grænser og regler: Diskuter og fastlæg klare grænser for, hvordan og hvornår dit barn kan bruge Instagram. Dette kan omfatte skærmtidsbegrænsninger, tidspunkter hvor telefonen skal være uden for soveværelset, og en aftale om at bede om tilladelse, før de opretter nye konti eller deler bestemt indhold.
- Snak om influencer rollen: Snak om hvad influencere viser, og hvad deres motivation kan være. Mon det er sponsoreret indhold, eller reelt noget influenceren syntes er godt. Snak om hvilke virkemidler de bruger og hvordan du kan genkende filtre med videre på Instagram
- Oprethold løbende dialog: Vis interesse for dit barns online aktiviteter ved at engagere dig i samtaler om det indhold de ser eller deler på Instagram. Dette kan også hjælpe dig med at identificere potentielle risici eller bekymringer. Hold samtalen om sociale medier løbende og åben. Som teknologien og onlinelandskabet udvikler sig, kan der opstå nye udfordringer eller bekymringer, som du skal adressere sammen.
Husk, at det er vigtigt at tilpasse samtalen til dit barns alder og modenheds niveau. Vær lydhør over for deres bekymringer og spørgsmål og sørg for, at de føler sig trygge ved at dele deres tanker og oplevelser med dig.
Center for digital pædagogik har udgivet en god forældreguide om børns digitale liv: Generel-forældreguide
Hvis uheldet er ude
Red Barnet har lavet en god vejledning til at slette indhold på Instagram og søge hjælp til at håndtere ubehagelige oplevelser. Følg linket til førstehjælpskassen Genvejs-Førstehjælp
Kategori: Social Media
Et socialt medie er kort sagt en platform, hvor folk kan tale eller skrive sammen via nettet og mobilen. Kommunikationen foregår begge veje og ikke kun den ene vej, som den fx gør i aviser eller serier.