Skip to content

Forældreguide til Ask.FM

Kategori: Social Media
Officiel Aldersbegrænsning: 13 år
Zoe vurdering: 15 år

Ask.fm er en social netværksplatform, hvor brugere kan stille og besvare spørgsmål fra andre brugere, enten anonymt eller med deres brugerprofil. Ask.fm har opnået popularitet som en platform, hvor folk kunne stille hinanden spørgsmål, men har også mødt kritik på grund af tilfælde af cybermobning og chikane på grund af dets anonyme karakter.
 
Hjælp og Vejledning
Begræns Notifikationer
”Nudging” er en metode som sociale medier bruger til at få dig til at se på indhold på deres tjenester. En stor del af sociale mediers ”nudging” sker i form af notifikationer. For at sikre dig selv og dine børn fra kontinuerlige distraktioner og forstyrrelser, er det en god ide at begrænse eller helt at fjerne notifikationer fra sociale medier som Ask.FM. Under telefonens indstillinger, kan du søge Appens generelle indstillinger frem og fjerne notifikationer eller vælge hvordan de vises. Du bør som minimum fjerne notifikationer når telefonen er låst.

Privatlivsindstillinger på Ask.FM
Det er vigtigt at indstille privatliv og sikkerhedsindstillingerne på alle sociale medier, uafhængigt af hvordan og hvor ofte man bruger dem. Ask.FM 4 essentielle indstillinger man som minimum skal tage stilling til:

Gå ind på din profil (personikonet øverst til venstre på iphone eller 3 streger på android)

  • Klik på indstillinger
  • Scroll ned og find overskriften ‘Privatliv’
  • Her kan du fx vælge om andre må dele dine indlæg og om andre må sende dig anonyme spørgsmål (det kan være en god idé at slå anonyme spørgsmål fra, så du kun modtager spørgsmål fra nogen, du kan se hvem er)

Unfollow

For at af-følge nogen skal man gå til deres profilside (som også er tilgængelig fra din venneliste) og klikke på “Af-følg.” Man kan vælge denne mulighed, når man ikke længere ønsker at se indhold fra denne person i din feed. Man kan vende processen om når som helst og begynde at følge dem igen. Personen får ingen besked om, at man har af-følget dem eller begyndt at følge dem igen.

At blokere nogen

Man har også mulighed for at blokere nogen, hvilket betyder, at personen ikke vil kunne stille dig spørgsmål, kunne lide dine svar eller give dig en gave. Og alle deres “likes” fjernes fra din profil.

For at blokere nogen kan man gå til deres profil (søg efter dem og klik på deres brugernavn) og klikke derefter på “Blokér,” som er under “Af-følg”-knappen i meget lyse bogstaver. Blokerede brugere vil stadig kunne se dine svar, men vil ikke kunne interagere med dig. Man har også mulighed for at rapportere den pågældende person (se nedenfor for mere om rapportering) på samme tid, men man kan blot blokere dem og undlade at rapportere dem, hvis man ikke mener, at deres handlinger berettiger en mulig fjernelse fra tjenesten.

Man kan også blokere en bruger (selvom de er anonyme) direkte fra din indbakke ved at bevæge markøren over spørgsmålets højre kant for at vise “Rapportér” eller “Blokér” knappen og vælge den.

Man kan se, hvem man har blokeret, ved at se din blokeringsliste i dine privatindstillinger. Man kan også af-blokere brugere når som helst ved at se din blokeringsliste.

 Samtaleemner om Sociale Medier som Ask.FM

Her er nogle retningslinjer, der kan hjælpe dig med at starte samtalen:

  • Vær åben og tilgængelig: Skab et trygt og åbent miljø, hvor dit barn føler sig komfortabelt ved at dele sine tanker og bekymringer. Vis interesse for deres oplevelser og vær lydhør over for deres perspektiv.
  • Vær forberedt: Før du taler med dit barn om Ask.FM, er det vigtigt, at du selv har en grundlæggende forståelse af platformen og dens funktioner.
  • Fremhæv fordele og ulemper: Gennemgå både de positive og negative sider af Ask.FM. Diskuter fordelene ved at kunne stille alle spørgsmål i hele verden, men at svarerne ikke naturligvis er rigtige. At andre kan stille meget direkte spørgsmål, som man ikke behøver at svare på.
  • Online sikkerhed og privatliv: Fokuser på vigtigheden af at beskytte personlige oplysninger og være opmærksom på sikkerhedsindstillingerne. Giv dit barn råd om at undgå at dele billeder og videoer, der ikke må deles videre og at være forsigtig med at acceptere venneanmodninger fra fremmede.
  • Digital dannelse og respektfuld adfærd: Tal med dit barn om betydningen af at opretholde en sund adfærd. Forklar, at det er vigtigt at behandle andre online med respekt, undgå mobning og tænke over, hvad de deler, før de sender det.
  • Oprethold løbende dialog: Hold samtalen løbende og åben og vis interesse for det indhold, de modtager og deler. Som teknologien og onlinelandskabet udvikler sig, kan der opstå nye udfordringer eller bekymringer, som i skal adressere sammen.

Husk, at det er vigtigt at tilpasse samtalen til dit barns alder og modenhedsniveau. Vær lydhør over for deres bekymringer og spørgsmål og sørg for, at de føler sig trygge ved at dele deres tanker og oplevelser med dig.

Som tommelfingerregel kan vi overveje fire spørgsmål:

  • Hvad bruger du Ask.FM til?
  • Hvad spørger i hinanden om
  • Hvad er det sjoveste spørgsmål, du har set
  • Har du fået spørgsmål du ikke brød dig om

Hvis uheldet er ude
Red Barnet har lavet en god vejledning til at slette indhold og søge hjælp til at håndtere ubehagelige oplevelser. Følg linket til førstehjælpskassen

https://www.genvej.org/exercise/digital-foerstehjaelp?cid=digital-foerstehjaelp

Category: Social Media
Et socialt medie er kort sagt en platform, hvor folk kan tale eller skrive sammen via nettet og mobilen. Kommunikationen foregår begge veje og ikke kun den ene vej, som den fx gør i aviser eller serier.

Back To Top