Skip to content

Forældreguide til chatrouletter

Kategori: Socialt Medie
Officiel Aldersbegrænsning: 13 år
Zoe vurdering: 15 år

Chatrouletter er applikationer og hjemmesider, hvor man kan møde tilfældige mennesker fra hele verden. Eksempler på chatrouletter inkluderer Omegle, OME-TV og Chatroulette. En chat foregår i et chatrum mellem to eller flere brugere og man kan kommunikere via tekst, lyd eller video. Det er tilfældigt, hvem man kommer til at sidde over for og chatte med – deraf navnet roulette. Chatrouletter er oftest helt anonymt, da brugerne kan interagere under dæknavne uden at afsløre deres identitet. Man bestemmer selv, hvornår man forlader samtalen, og om man fortsætter en ny samtale med en anden, tilfældig bruger. Applikationerne promoverer sig på at brugerne kan dele interesser eller bare for at møde nye mennesker uden forudbestemte forbindelser eller venskaber, men der er desværre rigtig mange, der har ubehagelige oplevelser på chatrouletter.

Forældreguide til chatroulette

Privatlivsindstillinger til chatroulette

Eftersom flere af chatrouletterne er hjemmesider og det grundlæggende i tjenesten er anonymitet, er der ikke ret meget fokus på privatlivsindstillinger. Derfor er det vigtigt at understrege, at man aldrig må udlevere personlige informationer såsom ens adresse, kontaktinformationer, skole eller lignende informationer, der kan bruges til at identificere dig.

Der er dog 2 grundlæggende informationer som kan bruges og det er at anmelde og blokere. Funktionerne er forskellige på de forskellige tjenester, men på de fleste kan du holde musen over billedet og enten anmelde personen, eller blokere personen.

Slå lokationstjenesten fra.
Lokationsfunktionen på Chatrouletter er et kort over, hvor man selv – og potentielt set ens samtalepartner – befinder sig. Det er vigtigt at være opmærksom på, at hvis lokation er slået til, kan den tilfældige person i den anden ende, potentielt se hvor man befinder sig. Her er det vigtigt at snakke med sit barn om, hvad det kan betyde, at andre kan se, hvor man er henne. Det er vigtigt, at barnet eller den unge selv forstår, hvorfor der kan være ulemper ved at have sin lokation tændt. Husk et direkte forbud kan potentielt set føre til, at barnet eller den unge finder det ekstra interessant og derfor har det tændt.

Afpresning via chatrouletter.

Desværre er der mange rapporter om sexuel afpresning. Mange chatrouletter gemmer IP-forbindelsen for hver bruger, og kan nemt identificeres af en kyndig person. En IP-adresse er det samme som en fysisk adresse, og vedkommende kan herefter se, hvor du befinder dig. Sammen med følsomme oplysninger såsom billeder eller videoer fundet andre steder og eventuelle kontaktoplysninger, som barnet har givet under chatsessionerne, kan den pågældende person sige at denne ved hvor barnet befinder sig og evt. afpresse barnet til at dele upassende billeder eller udføre upassende handlinger.

Samtale om chatroulette

For børn og unge kan det være spændende at tale med tilfældige fremmede over chatrouletter. Det kan være sjovt at møde jævnaldrende med samme interesser som en selv, og det kan være interessant at tale med en fremmed fra et helt andet land. Men det kan gå frygtelig galt, hvis de fremmede ikke har gode intentioner over for barnet, eller hvis samtalen bliver drejet ind på emner, som er ubehagelige og grænseoverskridende.

Specifikt for videochatrum, afspilles den fremmedes webcamvideo, hvilket desværre har en sandsynlighed for at være live seksuelle handlinger eller pornografisk materiale. At opleve seksuelt indhold uden nogen form for advarsel kan være ubehageligt for folk i alle aldre. Derfor er det vigtigt, at du som forælder taler med barnet om brug af chatrouletter, hvis det er noget, barnet tager i brug.

Tal om, at det er vigtigt at passe på sig selv på nettet. Tal også gerne om grooming på en afbalanceret måde, som passer til barnets alder. Det er vigtigt, at barnet og den unge ved, at man skal sige fra, hvis ens grænser bliver overtrådt.

 

Her er nogle retningslinjer, der kan hjælpe dig med at starte samtalen:

  • Vær åben og tilgængelig: Skab et trygt og åbent miljø, hvor dit barn føler sig komfortabelt ved at dele sine tanker og bekymringer. Vis interesse for deres oplevelser og vær lydhør over for deres perspektiv.
  • Vær forberedt: Før du taler med dit barn om Chatrouletter, er det vigtigt, at du selv har en grundlæggende forståelse af løsningen.
  • Fremhæv fordele og ulemper: Gennemgå både de positive og negative sider af Chatrouletter. Diskuter fordelene ved at kunne snakke med fremmede fra hele verden, men også at den anden kan tage screenshots og optage uden man opdager det.
  • Online sikkerhed og privatliv: Fokuser på vigtigheden af at beskytte personlige oplysninger. Giv dit barn råd om at aldrig at dele billeder og videoer, der ikke må deles videre.
  • Digital dannelse og respektfuld adfærd: Tal med dit barn om betydningen af at opretholde en sund adfærd. Forklar, at det er vigtigt at behandle andre online med respekt, undgå mobning og tænke over, hvad de deler, før de sender det.
  • Fastlæg grænser og regler: Diskuter og fastlæg klare grænser for, hvordan og hvornår dit barn kan bruge Chatrouletter.
  • Oprethold løbende dialog: Hold samtalen løbende og åben og vis interesse for det indhold, de modtager og deler.

Hvis uheldet er ude

Red Barnet har lavet en god vejledning til at slette indhold på Chatrouletter og søge hjælp til at håndtere ubehagelige oplevelser. Følg linket til førstehjælpskassen

Category: Social Media
Et socialt medie er kort sagt en platform, hvor folk kan tale eller skrive sammen via nettet og mobilen. Kommunikationen foregår begge veje og ikke kun den ene vej, som den fx gør i aviser eller serier.

Back To Top