Skip to content

Vejledning til TikTok

Kategori: Social Media
Officiel Aldersbegrænsning: 13 år
Zoe vurdering: 11 år

TikTok er et socialt medie, hvor man kan se og dele korte videoer med venner og andre brugere med omkring 500 millioner aktive brugere verden over. Selvom minimumsalderen er 13 år, kan enhver downloade den, da der ikke er nogen ordentlig måde at bekræfte alderen på. Tjenesten er især kendt for dansevideoer, trends og ”challenges”, der går viralt. Den er populær blandt børn og unge, men man kan let støde på indhold, som ikke egner sig til målgruppen.

Vejledning til TikTok

Begræns Notifikationer

”Nudging” er en metode som sociale medier bruger til at få dig til at se på indhold på deres tjenester. En stor del af sociale mediers ”nudging” sker i form af notifikationer. For at sikre dig selv og dine børn fra kontinuerlige distraktioner og forstyrrelser, er det en god ide at begrænse eller helt at fjerne notifikationer fra sociale medier som TikTok. Under telefonens indstillinger, kan du søge Appens generelle indstillinger frem og fjerne notifikationer eller vælge hvordan de vises. Du bør som minimum fjerne notifikationer når telefonen er låst.

Privatlivsindstillinger på TikTok

Det er vigtigt at indstille privatliv og sikkerhedsindstillingerne på alle sociale medier, uafhængigt af hvordan og hvor ofte man bruger dem. TikTok har 3 essentielle indstillinger man som minimum skal tage stilling til:

  • Privat profil
    Under indstillinger og privatliv kan du indstille hvor offentlig din profil skal være. Her kan du f.eks. vælge, om du vil have en privat profil, om TikTok må foreslå din profil til andre, om andre Tiktok brugere må downloade dine videoer, om de kan sende dig kommentarer på dine videoer, og hvem der kan sende en venneanmodning. Her kan du også indstille “historik for profilvisninger”, så andre ikke kan se dit besøg på deres profil, hvem der kan kommentere på dine videoer, hvem der kan sende direkte beskeder og meget mere.
  • Lokation
    Under indstillinger og privatliv kan du slå lokationsservicen til og fra. Lokationsfunktionen på TikTok bruges til at TikTok kan foreslå relevant materiale fra det område, hvor man befinder sig eller at man kan ”tagge” det materiale man deler med en lokation. Vi anbefaler generelt at slå lokationsservicen fra for børn. Her er det vigtigt at snakke med sit barn om, hvad det kan betyde, at andre kan se, hvor man er henne. Det er vigtigt, at barnet eller den unge selv forstår, hvorfor der kan være ulemper ved at dele sin lokation. Husk et direkte forbud kan potentielt set føre til, at barnet eller den unge finder det ekstra interessant og derfor har det tændt.
  • Kontoforslag
    Kontoforslag er en funktion, som kan være med til at forbinde en med personer, som har TikTok, men som man ikke er venner med på TikTok. Hvis man har den slået til, bliver ens bruger vist under funktionen Kontoforslag hvis man for eksempel er venner på Facebook, har fælles venner på TikTok, eller man har en persons telefonnummer i ens kontakter på sin mobil,

For en uddybende vejledning i privatlivsindstillingerne kan du få yderligere information hos Red Barnet her: https://sletdet.redbarnet.dk/slettevejledning/tiktok/

Samtale om TikTok

Her er nogle retningslinjer, der kan hjælpe dig med at starte samtalen:

  • Vær åben og tilgængelig: Skab et trygt og åbent miljø, hvor dit barn føler sig komfortabelt ved at dele sine tanker og bekymringer. Vis interesse for deres oplevelser og vær lydhør over for deres perspektiv.
  • Vær forberedt: Før du taler med dit barn om TikTok, er det vigtigt, at du selv har en grundlæggende forståelse af platformen og dens funktioner.
  • Fremhæv fordele og ulemper: Gennemgå både de positive og negative sider af TikTok. Diskuter fordelene ved at kunne synge sammen, lave en duet med en ven og have det sjovt med at skabe noget. Diskuter at både voksne og børn bruger appen og ikke alt materiale på TikTok er for dem og at de altid kan snakke med dig hvis de oplever noget ubehageligt.
  • Online sikkerhed og privatliv: Fokuser på vigtigheden af at beskytte personlige oplysninger og være opmærksom på sikkerhedsindstillingerne. Giv dit barn råd om at undgå at dele billeder og videoer, der ikke må deles videre og at være forsigtig med at acceptere venneanmodninger fra fremmede.
  • Digital dannelse og respektfuld adfærd: Tal med dit barn om betydningen af at opretholde en sund adfærd. Forklar, at det er vigtigt at behandle andre online med respekt, undgå mobning og tænke over, hvad de deler, før de sender det.
  • Fastlæg grænser og regler: Diskuter og fastlæg klare grænser for, hvordan og hvornår dit barn kan bruge TikTok. Dette kan omfatte tidspunkter hvor man ikke sender og svarer på beskeder, og en aftale om at bede om tilladelse, før de opretter nye konti eller deler bestemt indhold.
  • Oprethold løbende dialog: Hold samtalen løbende og åben og vis interesse for det indhold, de modtager og deler. Som teknologien og onlinelandskabet udvikler sig, kan der opstå nye udfordringer eller bekymringer, som i skal adressere sammen.

Husk, at det er vigtigt at tilpasse samtalen til dit barns alder og modenhedsniveau. Vær lydhør over for deres bekymringer og spørgsmål og sørg for, at de føler sig trygge ved at dele deres tanker og oplevelser med dig. Spørg for eksempel om

  • Hvad bruger du TikTok til?
  • Hvad er de seneste trends og challenges?
  • Hvornår kan man gå live?
  • Hvad er en duet og har du lavet duetter med dine venner?

Hvis du vil lære mere om TikTok til dialogen med dine børn, så kan du læse om blandt andet duetter, livestreaming og challenges her:
https://www.genvej.org/exercise/dit-barn-og-sociale-medier?cid=dit-barn-og-sociale-medier

Hvis uheldet er ude

Red Barnet har lavet en god vejledning til at slette indhold på TikTok og søge hjælp til at håndtere ubehagelige oplevelser. Følg linket til førstehjælpskassen

https://www.genvej.org/exercise/digital-foerstehjaelp?cid=digital-foerstehjaelp

Category: Social Media
Et socialt medie er kort sagt en platform, hvor folk kan tale eller skrive sammen via nettet og mobilen. Kommunikationen foregår begge veje og ikke kun den ene vej, som den fx gør i aviser eller serier.

Back To Top