Det er ikke kun godt for den fysiske aktivitet i forhold til børnenes helbred at forlade skærmen i løbet af dagen, det er også vigtigt for børnenes øjne at komme ud i sollyset og se langt.
Overdrevent brug af skærme er blevet identificeret som en potentiel årsag til den stigende forekomst af nærsynethed hos børn. Verdenssundhedsorganisationen WHO har anslået, at 50 procent af verdens befolkning i 2050 vil være nærsynede. Og der er god grund til at forsøge at bekæmpe det, for i tilfældene ved kraftig nærsynethed følger risiko for en række senfølger.
Lancet Medical gennemgik i 2021 mere end 3000 artikler, der på forskellig vis undersøgte forholdet mellem skærme og nærsynethed, og artiklerne viste, at der med stor sandsynlighed var en sammenhæng, men at yderligere forskning var påkrævet for at konkludere en entydig sammenhæng. Det er vigtigt at bemærke, at nærsynethed er en kompleks tilstand med flere faktorer, der kan bidrage til dens udvikling, såsom genetik og miljøfaktorer som ernæring, lave D-vitaminniveauer og eksponering for visse kemikalier.
Hypotesen “nær arbejde” beskriver, at langvarig brug af skærme, som får øjnene til at fokusere på tætte genstande i længere tid, kan føre til ændringer i øjets form og størrelse, hvilket kan bidrage til udviklingen af nærsynethed. Samtidig har børn, der bruger mere tid foran skærme, mindre tid udenfor, og tiden udenfor har vist sig at have en beskyttende effekt mod udvikling af nærsynethed.
Daglys gør en forskel
En løsning i kampen mod udviklingen af nærsynethed, der er nem at gribe til, er nemlig dagslys. Forskerne ved, at det hjælper at se langt udenfor i den friske luft. Når øjet stimuleres med naturligt lys, så frigives der dopamin fra nethinden, og det bremser øjets længdevækst. Det er en god måde at forebygge nærsynethed på, for det er godt på mange måder at være udenfor. Man anbefaler, at børn og unge er udenfor 90-120 minutter dagligt.
Risiko for alvorlige øjensygdomme
Udover at det for børn kan være irriterende at have briller på når man leger, så er det vigtigt at forhindre nærsynethed i at udvikle sig da det kan fører til en højere risiko for andre alvorligere synshandicap som grøn stær, nethindeløsning og sygdom i øjets gule plet. Derfor er det vigtigt for forældre, pædagoger og sundhedspersonale at være opmærksomme på de potentielle risici forbundet med langvarig skærmbrug og at opmuntre børn til at bruge mere tid udendørs, holde pauser og få regelmæssige øjentjek.
Kilder: DR, Louis Nielsen, Flemming Møller, overlæge og forskningsleder på Vejle Sygehus, Øjenafdelingen, The Lancet, Øjenforeningen
Zoe hjælper med at sætte grænser for skærmtid både på daglig basis, men kan også sørge for afbræk i den kontinuerlige skærmbrug hos børn og voksne. Læs mere her