Skip to content

Gaming er yderst populært blandt børn og unge, men i de seneste år er en trend i form af gambling med ting, de har vundet eller købt i spil, vundet frem. Det hedder skin gambling.

Hvad er et skin?
Et skin er noget, som spillere normalt køber eller vinder i et spil for at ændre udseendet af deres karakter. Skins spænder over en bred skala i udseende og pris. De kan give et nyt outfit til en karakter eller give dem et specifikt look, der kan være sjovt eller være relateret til spilleren ud fra deres egne interesser eller kan lide. På trods af en æstetisk forandring, ændrer skins normalt ikke det bagvedliggende i, hvordan et spil spilles.
Skins koster forskellige beløb, hvilket kan få nogle skins til at fremstå mere værdifulde end andre. Afhængigt af spillet kan skins normalt købes i menuer i spillet på pc’er og konsoller ved hjælp af virtuel valuta. Nogle spil tilbyder skins som belønninger, hvis spillere fuldfører specifikke opgaver. Når først de er købt eller vundet, gemmes skins normalt i spillerens profil og er tilgængelige til brug ved behov.

Hvad er Skin Gambling?
Skin Gambling er, når spillere bruger deres skins til at satse på onlinespil. En spiller kan satse et skin på, at de vil vinde en bestemt kamp. Deres modstander skal så fremlægge et andet skin for at acceptere væddemålet. Hvis en spiller får succes, vil de modtage deres originale skin tilbage såvel som modstanderens. Skin gambling kan også udføres af dem, der bare ser på; væddemål på andre spillere i turneringer eller livestreams. Skin gambling udføres ofte gennem tredjeparts spilsider, der ikke kontrolleres af selve spiludbyderen selv og er ofte ikke reguleret som andre gamblingssider og online kasinoer

En bekymring går på, hvordan børn og unge involverer sig i skin gambling uden at være helt klar over, hvilke bredere risici der kan opstå. Derfor har børn og unge brug for støtte til at forstå de bredere implikationer af spil, og hvor nemt det kan komme ud af hånden. Som forælder kan du prøve at diskutere følgende emner med dit barn:

Hvad kan jeg gøre?

  • Diskuter økonomiske transaktioner: Hvis dit barn ønsker at foretage indkøb online, så diskuter med dem, hvad de vil købe, sæt nogle forbrugsgrænser på konti eller tal igennem, hvad der er acceptable køb, og hvilke der ikke er. Overvej at overvåge og godkende køb, hvis de har adgang til kreditkort. Disse funktioner kan normalt tilgås på spillekonti men ikke på de eksterne gambling sider.
  • Diskuter de bredere implikationer af gambling: På trods af at det bliver set som en del af et videospil, er gambling en separat adfærd, der har sine egne love. I Danmark er den lovlige alder for at spille 18 år, og enhver involveret tredjeparts spilleside skal have en væddemålslicens. Med skin gambling kan aldersbegrænsninger lettere blive omgået end på normale gambling sider.
  • Tilskynd dine børn til at søge støtte, hvis der er problemer: Hvis et barn eller en ung person henvender sig til dig med en bekymring omkring skin gambling, så sørg for, at du selv eller en voksen, du stoler på, er klar til at støtte. Hvis du er bekymret for dit barns sikkerhed, er det altid bedst at ringe til politiet.
  • Opmuntre til kritisk tænkning – At tale åbent om skin gambling og hvorfor folk online kan opmuntre til det, kan klæde børn og unge på til at være klar over, hvad det indebærer, og hvor problemer kan opstå. Denne viden kan give dem selvtillid til at sige nej og ikke engagere sig.

Oversat fra: What is Skin Gambling in Gaming fra UK Safer Internet Center

Back To Top